Notice: Functie WP_Scripts::localize werd verkeerd aangeroepen. De $l10n parameter moet een array zijn. Om eigen gegevens te gebruiken in scripts, gebruik dan in de plaats de wp_add_inline_script() functie. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 5.7.0.) in /customers/7/d/7/mariaburg.be/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6085 Notice: Functie WP_Scripts::localize werd verkeerd aangeroepen. De $l10n parameter moet een array zijn. Om eigen gegevens te gebruiken in scripts, gebruik dan in de plaats de wp_add_inline_script() functie. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 5.7.0.) in /customers/7/d/7/mariaburg.be/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6085 Notice: Functie WP_Scripts::localize werd verkeerd aangeroepen. De $l10n parameter moet een array zijn. Om eigen gegevens te gebruiken in scripts, gebruik dan in de plaats de wp_add_inline_script() functie. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 5.7.0.) in /customers/7/d/7/mariaburg.be/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6085 Notice: Functie WP_Scripts::localize werd verkeerd aangeroepen. De $l10n parameter moet een array zijn. Om eigen gegevens te gebruiken in scripts, gebruik dan in de plaats de wp_add_inline_script() functie. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 5.7.0.) in /customers/7/d/7/mariaburg.be/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6085

Image

Erfgoeddag | Beestig!

Beestige verhalen van straffe gasten

Zondag 23 april 10 tot 17 uur

Wijkcentrum Mariaburg, Van de Weyngaertplein 38, 2180 Ekeren Gratis

Elk jaar openen erfgoedorganisaties hun deuren rond een specifiek thema. Dit jaar staat het dierenrijk in de kijker. In Ekeren iets doen rond dé Gans, het Gansrijden, zou té voorspelbaar zijn. Er zijn namelijk veel meer beestige verhalen te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat in 1939 meer dan 30 apen ter hoogte van het station van Ekeren ontsnapten? En dat er ooit een leeuwentemmer in Ekeren woonde? Wie, wat, waar zal je zich afvragen? Je ontdekt het tijdens Erfgoeddag in het Wijkcentrum Mariaburg! De tentoonstelling in het Wijkcentrum Mariaburg is doorlopend te bezoeken van 10 tot 17 uur.

Om 14 uur start een wandeling in het Wijkcentrum Mariaburg naar villa Louise, waar het verhaal wordt verteld van:

Tarzan, de leeuwentemmer van de Bist

Wist u dat er ooit een leeuwentemmer in Ekeren woonde? Dick Van De Wal, geboren in Friesland, kreeg op 14-jarige leeftijd de microbe te pakken en startte zijn carrière als circusheld. Als temmer van meer dan 20 roofdieren reisde hij de wereld rond. Van Moskou tot Barcelona, Hollywood en Peking. Tijdens zijn avonturen verloor hij arm en been. Door zijn opvallende verschijning stond Dick ook jaren model in Academie Noord. Sommige mensen herkennen hem misschien nog als bankzitter in de Bist waar hij menig voorbijganger aansprak en verhalen vertelde over de gloriedagen van weleer.

In de statiestraat ter hoogte van nummer 15 was 'Villa Hindustan' gelegen. Daar komt men het verhaal te weten van:

Het Apekot

Zo ontsnapte er in 1939 meer dan 30 apen ter hoogte van het station van Ekeren. Wie, wat, waar zult u zich afvragen?. De Villa Hindustan was eigendom van Muhammed Houssein ‘Henry’ Obed. Deze handelaar in exotische dieren stond op het punt een verzending apen naar de statie te brengen. Door ongelukkige omstandigheden was een van de kooien geopend, waardoor een 30-tal apen terug de vrije natuur verkozen. Met de nodige hysterie bij de aanpalende buren tot gevolg. Meer details over deze hilarische apenhistorie kom je te weten tijdens de tentoonstelling.

Onderweg verneemt men nog veel meer dierenverhalen o.a. over de koeien van boer Verbist en Matthijsen en gaan we nog een bezoekje brengen bij nog een laatste overblijvende duivenmelker in Sint-Mariaburg en komt men nog meer te weten over hondentraining en hondentherapie.

Na de wandeling wordt nog een kleine receptie aangeboden in het Wijkcentrum Mariaburg.

Heemkundig Documentatiecentrum
Wijkwerking Mariaburg VZW ism. 252CC Ekeren