Praktisch


Retrospectieve kunstglazenier Eduard Van Rompuy en verdwenen ambachten in Wijkcentrum Mariaburg

Tijdens de 19de editie van de Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 staan ambachten in de kijker. Samen met Heemkundig Documentatiecentrum Mariaburg zet 252cc Ekeren het oeuvre van kunstglazenier Eduard Van Rompuy in de kijker.

TENTOONSTELLING

Van 10 tot 18 uur is iedereen welkom in Wijkcentrum Mariaburg, Van de Weyngaertplein 38, 2180 Ekeren, waar niet alleen glasramen, maar eveneens prachtige tekeningen en schetsen van de hand van Van Rompuy te bewonderen vallen. Via onuitgegeven foto's en documenten wordt het leven van deze minzame kunstenaar geëvoceerd.

Daarnaast wil het Heemkundig Documentatiecentrum ook aandacht vestigen op enkele andere verdwenen ambachten. Destijds bevonden er zich heel wat diamantslijperijen: industriediamant Van Hoof, Goetstouwers, De Wint, Wildiers, Lauwers en Temst. Ook smeden Van Hooydonck, Bolens en Cornelissen waren er heel actief. En juweliers-horlogemakers Clinckx en Matthee blijven in het geheugen van de oude wijkbewoners gebrand. Ook zij 'maakten het' en krijgen aandacht op deze tentoonstelling.

Wie wil, kan die dag ook de collectie van het Heemkundig Documentatiecentrum raadplegen, boeken en tijdschriften inkijken, oude postkaarten kopen, alsook de vroeger uitgegeven boeken en brochures van een aantal wandelingen tegen een gunstprijs aanschaffen.

RONDLEIDING

Tussen 15 en 16 uur staat een rondleiding in de kerk van Mariaburg op het programma. Ludo Van Bouwel geeft duiding over de glasramen van de Mariaburgse glazenier die boven de rechter zijdeur en in de weekkapel zijn aangebracht ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de kerk (1986).

DEMO 'GLAS IN LOOD'

Marleen Lippeveld toont in de tuin van het Wijkcentrum de knepen van het vak. Beginnen met het maken van een ontwerp, verknippen van het patroon, glas snijden, lood zetten, solderen, aanbrengen van de kit en het reinigen. De vormgeving is hedendaags, het brandschilderen gebeurt op traditionele wijze maar met een eigentijds toets.

GRATIS RECEPTIE MET LIVE MUZIEK

Van 16 tot 18 uur verwacht het Heemkundig Documentatiecentrum de bezoekers voor een receptie in het Wijkcentrum. Deze receptie wordt muzikaal opgeluisterd door het Harpduo Karisa. Karen Peeters en Isabelle Matthyssens studeerden beiden aan het Lemmensinstituut te Leuven en vormen samen Harpduo Karisa. Dit duo concerteerde ondermeer in De Arenberg, de kapel van het Elzenveld, de Priorij van Corsendonck. Karen is leerkracht harp aan de muziekacademie van Lier en Isabelle doceert aan de muziekacademies van Ekeren en Schoten.Eric Gerstmans componeerde voor hen de “Harp Rock Suite” waarvan in samenwerking met het ensemble “Héliotrophe” een album werd uitgebracht. Momenteel maken Karen en Isabelle ook deel uit van het Flanders Harp Quartet.