Praktisch


Wandeling naar fort- en bunkermuseum

Sint-Mariaburg herdenkt gesneuvelden Wereldoorlog I op zondag 11 november

Het weekend van 9, 10 en 11 november staat volledig in het teken van de herdenking ‘einde WO I’.

Vrijdagavond 9 november wordt om 20.30 uur in de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Gedurige Bijstand te Mariaburg het concert ‘Bezette Stad, een ballon die barsten gaat'” verzorgd door de C-koren van Ekeren.

In de Sint-Lambertuskerk in Ekeren-Centrum wordt zaterdagavond om 20 uur het concert ‘Remembrance 1914-1918’ gebracht door Labore et Constantia samen met de Finches (zusjes Vinken).

Zondagvoormiddag brengt het districtsbestuur een bezoek aan de verschillende Ekerse monumenten voor de gesneuvelden en wordt in de Sint-Lambertuskerk een gedachtenisviering gehouden.
In de namiddag om 14 uur begint aan het Wijkcentrum Mariaburg, Van de Weyngaertplein 38, een cultuurhistorische wandeling via straten die naar gesneuvelden genoemd zijn naar het ‘Fort- en Bunkermuseum’ van Michel Embregts aan de Schriek 202.

Leden van het Heemkundig Documentatiecentrum begeleiden de wandeling. In het Wijkcentrum kan men de panelen bekijken, waarop de geschiedenis van de gesneuvelde Mariaburgse soldaten is afgebeeld. Via het monument aan de kerk wordt vervolgens over het spoorwegviaduct naar het unieke museum gewandeld. Hier kan een gigantische collectie foto’s en voorwerpen bewonderd worden die verwijzen naar de forten in België, de prikkeldraad aan de Belgisch-Nederlandse grens, de Antitankwal, de Maginotlinie, enz.

Deelname is kosteloos. Na het museumbezoek kan nagepraat worden in het Wijkcentrum. Ook is het mogelijk daar een luxevel postzegels met afbeeldingen van de gesneuvelden aan te kopen tegen 20 euro.