Cultuurhistorische wandeling op 31 maart

Op de immobiliënmarkt zijn woningen in Sint-Mariaburg bijzonder in trek. Vele jonge gezinnen vestigen zich de laatste tijd in de wijk, die eind 19e eeuw door Antoon Van den Weyngaert van Volksverzekeringsmaatschappij Antverpia gesticht werd op het grondgebied van Brasschaat en Ekeren. Als groene, gezonde buitenwijk voor de stedelingen.

Het Heemkundig Documentatiecentrum van Mariaburg krijgt dan ook vaak vragen van deze nieuwe inwoners naar de geschiedenis van hun huis, hun straat, hun buurt. Daarom hebben conservator Ludo Van Bouwel en zijn medewerkers besloten om de komende maanden via een aantal cultuurhistorische wandelingen meer info te verstrekken over de verschillende Mariaburgse buurten.

De eerste wandeling op zondag 31 maart om 14 uur, waarbij het Nieuw Kwartier wordt verkend, is reeds volzet. Daarom voorzien we een bijkomende sessie om 10:30 uur. Dat is het gebied tussen Bist in het zuiden, Schriek in het noorden, Kapelsesteenweg in het oosten en de spoorweg Antwerpen-Essen in het westen. In de volksmond heette dit gebied het 'Nieuw Kwartier' alvorens in 1897 de naam Sint-Mariaburg door de bevolking werd verkozen.

Zondag 31 maart begint de eerste sessie om 10:30 uur en de tweede sessie om 14 uur vanuit het Wijkcentrum, Van de Weyngaertplein 38 te Ekeren/Sint-Mariaburg.

Deelname 5 euro per persoon (één consumptie inbegrepen) te betalen bij vertrek.

Inschrijven is noodzakelijk, per mail: wijkcentrum@mariaburg.be of op telefoon 03/605 73 61 (Ludo Van Bouwel).

Nadien worden in juni de Schepersvelden (tussen Schriek en Maria Theresialei) verkend. Wijk De Sterre komt aan bod tijdens de zomerzoektocht (tussen juni en september). In augustus wordt het groene gebied van de Mariaburgse bossen en de Kattekensberg richting grot van Rustoord bewandeld. In het najaar kan het stuk Katerheide verkend worden. Zo
kunnen alle nieuwe inwoners van Sint-Mariaburg in 2019 meer opsteken over hun unieke leefomgeving.