Gazet van het Nieuw Kwartier
Jg 8 nr 40 van juli 1994
In geut gegoten geschiedenis
De Wijkwerking heeft de unieke kans gekregen om Mariaburg zijn oorspronkelijke straatnaamborden terug te geven. Deze borden in gietijzer werden bijna 100 jaar geleden geplaatst door Antoon Van den Weyngaert. Enige tijd geleden kwam de vereniging op het spoor van wellicht de vier laatste exemplaren. Na een opknapbeurt zullen ze opnieuw in onze straten te bewonderen zijn.
Deze borden dateren van rond de eeuwwisseling, toen onze wijk werd gesticht door Antoon Hendrik Van den Weyngaert en de bank Antverpia. Op de hoek van vele straten werden naamborden geplaatst. Het waren stijlvolle, gietijzeren palen van ongeveer 2 meter hoogte. Bovenop prijkte een monumentaal bord van ca. 70 op 40 cm met in het gietijzer “St. Mariaburg”. De naam van de straat was erop geschilderd. Het geheel was in de Mariaburgse kleuren: het bord wit en de paal lichtblauw. Het buitenoord van de stedelingen dat Mariaburg toen was, kon ongetwijfeld met dit straatmeubilair de randgemeenten de loef afsteken. Na de tweede wereldoorlog zijn echter alle straatnaamborden verdwenen. Waar naartoe is niet geweten.
Geheel toevallig werden nu vier borden op de kop getikt. Het gehele verhaal begint met Rik De Smedt, geboren en getogen Mariaburger en één van de verwoede verzamelaars van onze plaatselijke geschiedenis. Tijdens de voorbije winter bezocht hij op één van zijn wekelijkse wandelingen samen met zijn echtgenote de Melkerij aan het Peerdsbos. Daar kreeg hij van de uitbater Wilfried Keteleer, ook van Mariaburg afkomstig, de lumineuze aanwijzing dat er nog vier straatnaamborden liggen in het Rustoord. En meer bepaald onder de kapel van de grot aldaar. Rik liet er geen gras over groeien en ontdekte in een donkere, natte kelder inderdaad vier palen. Ze lagen er blijkbaar al heel lang. Even later stond hij bij pastoor Eelens van de parochie Rustoord. Deze stond zonder problemen de palen af aan Mariaburg.
Rik is echter niet meer van de jongsten en beseft dat hij anderen nodig zal hebben om de borden terug hun plaats te geven. Daarom neemt hij kontakt op met de Wijkwerking en de eerstvolgende zaterdagmorgen start de aktie. Samen met Paul Verhulst, Jo Meirlaen, Herman Muys en Ivan Janssens worden de loodzware palen uit de kelder getild. Ze vinden een voorlopig onderkomen bij Idir Mecibah, kunstsmid in de Molenweg.
Op de eerstvolgende wijkraad wordt besloten om twee borden aan de Ekerse en twee aan de Brasschaatse kan te zetten. Als plaatsen worden het Van den Weyngaertplein, het Kapelpleintje, het plein aan de Caterheydemolen en aan het Kaartershuisje (de vroegere plaats van de Velodroom) uitgekozen. De nodige toelatingen worden bekomen.
De palen moeten echter ook grondig opgeknapt worden. Dit gebeurt door de gespecialiseerde firma Longueville, welke zorgt voor het zandstralen, metaliseren en lakken. De kosten worden gedeeld tussen het Brasschaatse gemeentebestuur en de Wijkwerking. De verdere zorg voor de palen wordt ter harte genomen door de Mariaburgse schilder Manu van Meervelde.
Zowel Brasschaat als Antwerpen hebben beloofd te zullen instaan voor de plaatsing van de palen. Deze wordt voorzien na de zomervakantie.
De officiële inhuldiging wordt gepland op zondag 18 september tijdens de Mariabugse Feesten. Onze wijk zal dan opnieuw kunnen pronken met een stukje van zijn bijna vergane glorie.
De Wijkwerking dankt nu reeds iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen tot deze realisatie.
Gazet van het Nieuw Kwartier
Jg 12 nr 59 van juli 1998
Borden
Dank zij de scherpzinnigheid van Rik De Smedt konden voor enkele jaren vier oude straatnaamborden van Sint-Mariaburg gevonden worden in een kelder onder de grot van Rustoord. Deze hebben door de inspanningen van de Wijkwerking vzw een plaats gekregen op vier historische punten van Sint-Mariaburg: Katerheidemolen, Velodroom, Mariaplein en Van den Weyngaertplein. De gietijzeren straatnaamborden blijven zo getuigen van de grandeur die het Nieuw Kwartier bezat onder het imperium van Antoon Van den Weyngaert.
Toch bestaan er nog meer exemplaren van deze fraaie straatnaamborden. Op onze fietstochtjes door Rustoord en de Kaart bemerkten we een merkwaardig exemplaar in de Bethanielei. Volgens sommige informanten moeten er nog dergelijke straatnaamborden bestaan. Willen de eigenaars zich bij ons kenbaar maken zodat we deze relikwieën van het Mariaburgs verleden kunnen boeken?