16:15 u: El Juntacadáveres

El Juntacadáveres werd in 2009 in Antwerpen opgericht door de Argentijn Enrique ‘Kike’ Noviello.

De tango ontstond op het einde van de 19de eeuw toen Europese migranten naar Buenos Aires in Argentinië trokken op zoek naar werk. Omgekeerd en honderd jaar later nam Enrique ‘Kike’ Noviello uit Buenos Aires zijn bandoneon en saxofoon op en reisde er mee naar Europa in de hoop ‘werk’ te vinden. Samen met andere gedreven en ook werkzoekende migranten leefde hij in kraakpanden. Hun muziek versmolt met de klanken van de grootstad. Vanuit deze spirit van de ‘tangueros’ bouwt ‘Kike’ Enrique Noviello aan de nieuwe generatie ‘tango’: een uiterst radicale tangofusion, en creëert een verrassend nieuwe sound uit een amalgaam van tango, jazz, hip-hop, rock en Latin dance music.

De naam van de groep is ontleend aan een roman van Juan Carlos Onetti (Montevideo,Uruguay). Hij wordt internationaal gezien als de prominentste schrijver uit Uruguay. Juntacadáveres is een provocerende roman uit 1964 waarin Lijkenrover (Juntacadáveres) een stoutmoedige pooier is van een reeks oude vermoeide hoeren, schertsend ‘de lijken’ genoemd. Samen met hen probeert hij het perfecte bordeel op te zetten waartegen het hele dorp in opstand komt maar dat toch steeds veel cliënteel heeft…een cliënteel dat overdag mee demonstreert en ’s avonds talrijk aanwezig is.

El Juntacadáveres werd in 2011 winnaar van de ‘Mano Mundo’ Music Competition en opende daarmee het ‘Mano Mundo’-festival op het groot podium. Tijdens de zomer van 2011 speelde de groep in het openluchttheater Rivierenhof als support-act voor de wereldberoemde groep Gotan Project. In 2012 won El Juntacadáveres het Kokopelliconcours van vi.be. De groep was bovendien te gast op Sfinks Mundial, Wereldfeesten Leuven, Airbag, Polé Polé en het Dranouterfestival, Airbag,…

In februari 2013 verscheen het debuut-album De Platino, dat door de pers goed werd onthaald. De originele mix van tango met hiphop, electro- rock en reggae werd zeer gewaardeerd. Dat leidde tot succesvolle optredens op festivals in binnen- en buitenland, waaronder het prestigieuze Sziget in Hongarije in augustus 2014, gevolgd door live-opnames voor de Duitse radio, en een TV-special op het Hongaarse Duna TV. In februari 2015 verscheen het tweede album Twists and Turns met daarna concerten in binnen- en buitenland. Met Onan Van De Weyer heeft deze groep een gitaarleraar van de Ekerse muziekacademie in zijn rangen.